Tarımsal Ürünler


FOÇA ZEYTİNYAĞI : ESKİDEN
Küçük Asya’da; Anadolu’da yaşayan bir çok uygarlık için binlerce yıldır önemli bir tarım ve ticaret ürünü olan ‘Ölmez Ağaç’ zeytin; barışın, umudun, bereketin, simgesi ve şifa kaynağı… 12 İyon kentinin en kuzeyinde bugünkü adıyla Foça’da yaşayan Phokaialı usta denizciler tekneleriyle açıldıkları Akdeniz’de bir çok ticaret merkezi kurmuş, bir çok ürünü Akdeniz kıyılarına taşımışlar. Kooperatifimizin logosu olan amforalarla zeytin ve Foça Karası Üzümü taşınmış, bu ürünler gittikleri topraklarda da yetiştirilmeye başlanmış. Zeytin hala Foça’nın başat ürünlerinden. Foça’nın köyleri ve mahalleleri; Bağarası, Yeni Bağarası, Gerenköy, Ilıpınar, Koca Mehmetler, Kozbeyli, Yeni Foça, Yeniköy’de zeytindir her yer. Foça merkezde de durum aynı. Kentin içinde parklarda evlerin bahçesinde görürsünüz güzelim zeytuni yeşili. Sözün kısası zeytin diyarıdır Foça, çok ‘ESKİDEN’ beri.
Kooperatif ortaklarımızın, doğal uygulamalarla yetiştirdikleri zeytin ağaçlarının meyvesinden özenle, soğuk sıkım olarak elde edilmekte olan yağlarımızın dolumu; araştırma enstitüsü laboratuvarlarında yapılan tahlil sonuçlarına göre niteliklerine göre ayrılarak anlaşmalı dolum tesislerinde yapılmakta, ‘ESKİDEN’ markasıyla, ‘Foça’da yaşayan zeytin ağaçlarından’ deyişiyle tüketiciye sunulmaktadır.

FOÇA KARASI ÜZÜMÜ
Kadim ürünlerden Foça Karası Üzümü üretiminin artması Foça için önemli. Kooperatifimiz hedeflerinden birisi de bu üretimin desteklenmesidir. Foça Belediyesi, Coğrafi İşaretle ilgili çalışmaları sürdürmektedir.

FOÇA SABUNU / FOÇA SABUNHANESİ
Dünyanın sayılı sabun üreticileri arasına giren ülkemiz bu sanayi dalında tarihi bir arka plana sahip, dolayısıyla Foça da. Temel bir ihtiyaç maddesi olması itibarıyla sabun, Osmanlı Devleti’nde önemli bir sınai ve ticari mamul olarak yer almış ve 19. yüzyılın sonlarına gelinceye kadar sabunhane adı verilen küçük ölçekli tesislerde üretim gerçekleştirilmiş, daha sonra fabrika üretimine adım atılmış. Osmanlı Devleti’nde sabunun üretim, pazarlama ve tüketimi ile ilgili ilk resmi düzenlemelere ait bilgileri Fatih, II. Bayezid, I. Selim ve Kanuni dönemi Kanunnâmelerinde buluyoruz. Fatih Sultan Mehmet dönemde Aydın’a bağlı Foça Sabunhanesi’ne ilişkin düzenlemenin ise Foça için ayrı önemi var. 13 Ağustos 1479 tarihli Foça sabunhane hükmünde, her sabun kalıbının 200 dirhem (641.4 gram) olması istenmekte, Irakî nevinden sabunun imalinin Foça dışında yapılması yasaklanmaktadır. ‘FOÇA SABUNHANESİ’ kooperatifimizce yeniden kurulmaktadır. Halen doğal el yapımı zeytinyağlı katı sabun ve sıvı sabun üretimi yapılmaktadır.

LAVANTA YAĞI
Foça'nın toprağı çoğu aromatik bitkinin yetiştirilmesi için çok uygun. Lavanta da bunlardan biri. Foça’da yetişen lavantalardan distilasyon ile elde edilen saf lavanta yağı kalitesi, mis kokusuyla kooperatifimizin aranan ürünleri arasında.

KANTARON YAĞI
Kantaron Yağı, Foça'da yetişen Sarı Kantaron bitkisi çiçeklerinin, soğuk sıkım Foça zeytinyağında dinlendirilmesi ile elde edilmiştir. Sarı Kantaron yağının, cilt yara, leke ve yanıklarına iyi geldiği bilinmektedir.


El Sanatları Ürünleri

SERAMİK:
Arkeolojik kazılarda ele geçirilen çeşitli dönemlere ait seramik buluntuları, seramik çöplükleri bunun kanıtı. Seramik günümüzde de bir çok atölyede üretiliyor


RESİM:
Foça’ya ilişkin ürünler, manzaralar, desenler çeşitli malzemenin üzerine resmediliyor.


İLERİ DÖNÜŞÜM ÜRÜNLER:
İleri dönüşüm ürünler, kooperatifimizin benimsediği sürdürülebilirlik anlayışına uygun. Kalan parçalar, kullanılmayan eşyaları dönüştürüyoruz, kullanıma sunuyoruz. Bazen bir giyim bazen dekor.

ZEYTİN AĞACI AHŞAP:
Ortaklarımızın zeytin bahçelerinden budama sonucu çıkan ahşabın değerlendirmesiyle her seferinde değişik formlar, kullanım malzemeleri oluşturuyoruz.


DOKUMA / TEKSTİL:
Arkeolojik kazılarda bulunan dokuma ağırşakları antik dönemde dokuma yapıldığını gösteriyor. Kooperatifimiz ortakları, el tezgahında dokunmuş ürünlerin yanı sıra doğal kumaş üzerine ahşap baskı, doğal boyama, ekolojik boyama ürünler de üretmekteler.